top
Image Alt

Aanzien

Niveaus van aanzien

In de samenleving van Verstand & Verlangen is aanzien ontzettend belangrijk. Hoe respectabel iemand is (of lijkt) bepaalt hun kansen op zowel de arbeidsmarkt als de huwelijksmarkt, en een goede reputatie kan alle verschil maken.

 • Bewonderd
  Deze persoon wordt gezien als een pilaar van de samenleving, iemand die zich voorbeeldig gedraagt en die een graag geziene gast is op diverse bijeenkomsten. Daar staat echter wel tegenover dat deze persoon aan hoge standaarden wordt gehouden en een ongeschreven voorbeeldfunctie bezit.
 • Bekend
  Deze persoon is een gerespecteerd lid van de gemeenschap, en zal veelal op de ‘vaste lijst’ van uitnodigingen staan. Men vertrouwt er op dat deze persoon zich niet schandalig zal gedragen en binnen de toon van de bijeenkomst zal blijven.
 • Besproken
  Deze persoon is populair om uit te nodigen als ‘smaakmaker’, vooral omdat er zo heerlijk over hen geroddeld kan worden. Om één of andere reden past deze persoon nét niet binnen de norm, en er gaan diverse theorieën over waarom dat is en hoe dat opgelost zou moeten worden.
 • Berucht
  Velen zouden deze persoon liever niet uitnodigen, maar toch is er altijd wel iemand die hen het voordeel van de twijfel geeft. Deze persoon kan of wil niet binnen de norm vallen, en dat strijkt diverse mensen tegen de haren in. Maar als deze persoon er niet is, dan zijn de bijeenkomsten ook wel érg saai…

Windkracht

In beschaafd gezelschap is je reputatie als een blad in de wind. Het ene moment staat de wind in je zeilen, het andere moment waait er tak op je dak. Niet alle reputaties zijn even kwetsbaar; hoge bomen vangen immers veel wind.

Binnen de wereld van Verstand & Verlangen heb je als speler OC zelf de keuze hoe variabel je reputatie gaat zijn. Deze keuze kan tot 4 weken voor elk evenement worden gewijzigd.

 • Windstil
  Deze persoon staat in het oog van de storm als rots in de branding. Hun aanzien is zó betrouwbaar, dat er niets aan verandert.
 • Licht Briesje
  Deze persoon is soms iets populairder dan anders, en zal lichte invloed voelen van goede en slechte daden in de ogen van de samenleving. Hun aanzien kan schommelen tussen Bekend en Besproken.
 • Stevige Wind
  Deze persoon heeft de potentie om geliefd of gehaat te worden, en zal geprezen of gestraft worden op basis van hun publieke gedrag. Hun aanzien kan tussen evenementen tot 2 stappen omhoog of omlaag veranderen.
 • Wervelwind
  Deze persoon heeft iets in zich dat aandacht naar hen toe trekt. Elke daad wordt besproken, elk woord wordt gewogen. Hun aanzien kan tussen evenementen omslaan naar elk ander niveau.

Let op: de aanzien niveaus Bewonderd en Berucht zijn alleen beschikbaar voor spelers met Stevige Wind of Wervelwind. Als de windkracht tussen evenementen wordt verlaagd tot Licht Briesje of Windstil, dan verschuift het personage automatisch naar het dichtbijzijnste niveau van aanzien.

Geruchten

Op elk evenement is een algemeen bereikbare bron van geruchten opgezet die spelers kunnen gebruiken om ‘plot te halen’. Deze geruchten worden samengesteld uit een combinatie van achtergronden, gebeurtenissen tijdens het evenement en (na de eerste deelname) OC reflectiemomenten tussen evenementen.

Er zijn twee soorten geruchten mogelijk: een [-]Roddel omschrijft een negatieve gebeurtenis of karaktereigenschap omschrijft en een [+]Fluistering omschrijft een positieve gebeurtenis of karaktereigenschap. Hoeveel van elk soort beschikbaar zijn over een bepaald personage, hangt af van de OC gekozen windkracht.

 • Windstil
  Hooguit 3 geruchten in omloop, waarvan hooguit 2 per soort.
 • Licht Briesje
  Hooguit 5 geruchten in omloop, waarvan hooguit 3 per soort.
 • Stevige Wind
  Hooguit 7 geruchten in omloop, waarvan hooguit 5 per soort.
 • Wervelwind
  Hooguit 9 geruchten in omloop, waarvan hooguit 7 per soort.

Let op: Een speler kan op elk moment besluiten aan de noodrem te trekken. Op verzoek aan een SL of een vertrouwenspersoon worden alle onuitgegeven geruchten over diens personage bevroren tot nader order of het einde van het evenement.