top
Image Alt

Herenkleding

Herenkleding in de Franse Tijd

De herenkleding in de Franse tijd is erg herkenbaar. Hieronder lees je eerst een overzicht van de historisch correcte lagen die heren in deze tijd droegen. Om het makkelijker te maken om je kostuum bij elkaar te krijgen, geven we hier ook moderne alternatieven.

Onderkleding

Om te beginnen droegen heren een onderbroek in het model van de kniebroek. Die was vaak van linnen en wit omdat dat makkelijk te wassen was. Ook begonnen er meer gebreide onderbroeken te komen om zichtbare lijnen onder de broek te vermijden

Daaroverheen ging een overhemd. Rond de nek wikkelt men een halsdoek, cravate of neck stock/stock tie. Deze is wit of in het geval van militairen zwart. Verder droegen ze kniekousen. 

Bovenkleding

De kniebroek is de meestvoorkomende broek, maar rond 1810 zien we de eerste pantalons. Deze zijn, net zoals de kniebroek, onderaan niet erg wijd. Zo zijn ze ook makkelijk in laarzen te stoppen. De taille valt erg hoog.

Over het overhemd gaat een vaak kort gilet met een opstaande kraag zodat er van de onderlaag zo weinig mogelijk te zien is. Net zoals nu is de voorkant vaak van mooiere stof dan achterkant. Daarnaast kan het gilet geborduurd zijn of andere versiering hebben. 

Over het gilet gaat een meestal eenvoudigere en donkergekleurde overjas of een pandjesjas (ook wel dresscoat.) Een overjas is een lange jas die ergens valt tussen over de knie en enkellengte. De pandjesjas is achteraan ongeveer knielang en vooraan valt hij net iets korter dan het gilet.

Schoenen

Schoenen konden zowel laarzen als lagere nette schoenen zijn (maar de lagere meestal onder een pantalon.) Bij een uniform hoorden vaak laarzen. En heren droegen natuurlijk laarzen als ze gingen paardrijden. 

Haar en hoofd

Twee hoeden zie je (buitenshuis) veel gedragen worden:

De steek of ‘l Androsmane, een formelere hoed met opgeslagen randen. De punten kunnen opzij worden gedragen of vooruit.
De hoge hoed is informeler maar werd vanaf 1810 steeds normaler.

Pruiken waren uit de mode, heren droegen weer hun eigen natuurlijke haar. Kort was in de mode, als het iets langer was werd het naar voren gekamd. Lang haar kon bijvoorbeeld in een staart gedragen worden. Gezichtshaar was niet erg in de mode, alhoewel bakkebaarden er wel bijhoren. Snorren en baarden werden vooral door de oudere generatie gedragen.

Bekijk hier onze Pinterest-galerij met afbeeldingen en bewaard gebleven herenkleding.