top
Image Alt

Kostuumgids

Goed genoeg is goed genoeg

We verwelkomen graag spelers die willen bijdragen aan de sfeer. Kostuums zijn belangrijk daarvoor, maar niet belangrijker dan goed spel. Daarom gaan we voor ‘authenticool’: kostuums die de sfeer van de tijd oproepen, maar niet echt historisch correct hoeven te zijn. Hiervoor hoef je gelukkig niet altijd twee rechterhanden of een oneindig diepe beurs te hebben. Op deze pagina vind je binnenkort meer dan genoeg tips en informatie voor het regelen of maken van een kostuum.

Een product van de tijd

Verstand en Verlangen speelt in de Franse tijd, vaak beter bekend als de Regency-tijd. De mode uit deze periode is een uniek product van de tijd. Parijs bepaalt de laatste mode. De Parijse modebladen reizen heel Europa door en de welgestelde heer of dame laat zijn of haar kleding maken naar de modeprenten uit deze bladen. Natuurlijk zijn er lokale trends, maar het silhouet van de kleding komt grotendeels overeen.

De Franse revolutie heeft de grootste rol gespeeld voor de mode in deze tijd. De adel in Frankrijk werd vervolgd voor de onderdrukking van het volk. Onder de tirannie van Robespierre kon sympathie voor de adel uitdragen en je te ‘rijk’ kleden levensgevaarlijk zijn. Hierdoor maakte de overdaad van de periode ervoor plaats voor een silhouet zonder hoepelrokken en op het eerste oog zeer eenvoudige, maar iconische mode.

Een andere invloed is import of imitatie van stof uit de Nederlandse (batik, chintz) en Engelse (fijn katoen, paisley) koloniën. Alhoewel de Nederlandse koloniën op dit moment in Engelse handen zijn, importeren we enorm veel textiel en is het heel normaal om tropische prints op stoffen tegen te komen.

Laat je gerust inspireren door de schilderijen en ‘fashion plates’ uit deze tijd. Dit is ook hoe een modebewuste dame of heer dat in 1805 gedaan zou hebben. En schat dan zelf in wat je het prettigst vindt: een kostuum maken, kopen of huren. 

Meer lezen:

Over de mode in de Franse tijd:

Tips voor het maken van je kostuum:

Ter inspiratie: