top
Image Alt

Archetypes

Er zijn vele soorten personages te vinden in Verstand & Verlangen. Een archetype is bedoeld als startpunt voor het uitwerken van je personage in samenwerking met de verhaalleiding. Twee deelnemers met hetzelfde archetype kunnen nog steeds grote verschillen hebben in (onder andere) factie, familie, gender en eventueel beroep.

Bij het inschrijven vragen we deelnemers om een lijst van hun vijf favoriete archetypes te maken. Zo kunnen we garanderen dat er diverse personages zijn, en niet (bijvoorbeeld) 14 Nieuwkomers, 9 Jongste kinderen en 1 Hoofd van de familie.

Je kunt kiezen uit 16 verschillende archetypes, waarvan er Militair alleen beschikbaar is voor mannelijke personages. En maak je geen zorgen: de limiet staat op 5 personages per archetype.

Artistiekeling

Wat is het leven waard zonder kunst of creatieve uitspattingen? Waar de meesten in je omgeving een klein beetje creatief zijn, het hoort immers bij het imago van een nette burger, zit er kunst in jouw ziel. Het liefste zou je je geld verdienen met je werk, zodat je er de hele dag aan kan besteden.

Avontuurlijk

Nederland is uiteindelijk maar een klein stukje van een grote aardbol, en als avontuurlijk type zou jij graag een stukje reizen of heb je al eens gereisd. Dankzij handelsroutes is het goed te doen om te reizen naar allerlei exotische oorden, hoewel daar natuurlijk ook gevaar bij komt kijken (maar dat maakt het alleen maar avontuurlijker, toch?)

(Eerste) erfgenaam

Iemand gaat jou op een gegeven moment een bedrag nalaten, of je staat in de rij om later hoofd van je familie te worden. Een positie met veel voorrechten, maar ook plichten. Als je ongetrouwd bent, dan ben je een graag geziene gast bij mensen die hun ongetrouwde kinderen maar al te graag aan je willen voorstellen.

Hoofd van de familie

Iemand moet een oogje houden op de rest van de familie. Vaak ben je de oudste, of een oudste kind. Of je het nou wil of niet, iedereen kijkt naar jou om de familie te leiden. Jij wordt betrokken bij de belangrijke beslissingen. ‌
Voor het oog van de buitenwereld doet niemand iets zonder dat jij ervan weet (maar of dit echt zo is?)

Ingetogen

Iedere familie heeft wel een ‘stille’ in de gelederen. Vergeet niet: stille wateren hebben diepe gronden, en men kan beter je rustige natuur niet voor zwakte aanzien. Je hoeft niet luid te zijn om een impact te hebben op de wereld om je heen.

Intellectueel

Je bent vaak met je hoofd in de boeken te vinden, en dan liever geen romannetjes. Je leert graag en geeft je wijsheid ook graag door aan degenen die willen luisteren. Als je al een partner zoekt, dan liefst eentje met ook een goed hoofd op de schouders, een gelijke.

Jongste kind

De jongste zijn komt met voor- en nadelen. Hoewel je vaak onder minder prestatie-druk staat dan je oudere broers of zussen, ben je financieel vaak in het nadeel. Goede kans dat je familie je graag meeneemt naar feestjes om leuke ongetrouwde mensen (met geld) te ontmoeten, of dat je aangemoedigd wordt om een ambacht te vinden.

Militair

Let op, dit is een mannelijk karakter

In deze roerige tijden is het belangrijk dat de Nederlanden zich kunnen verdedigen tegen invloeden van buitenaf. Of je nou bij de Vloot, de Krijgsmachten of de Schutterij zit, jouw inzet houdt iedereen veilig.

Naïef

Je hebt veel vertrouwen in de goede bedoelingen van je medemens. Sommige mensen vinden dat je meer op je hoede zou kunnen zijn, maar jij ziet niet in waarom. Je betrekt graag iedereen bij alles wat er om je heen gebeurt.

Nieuwkomer

Je komt oorspronkelijk niet uit Nederland. Misschien ben je hierheen gekomen voor handel, of voor de liefde of uit noodzaak. Je moet nog een beetje wennen aan de cultuur, maar je hoopt een plekje te veroveren tussen je nieuwe buren.

Parvenu

Je bent geboren in een lagere sociale klasse dan de gegoede burgerij. Misschien heb je recent een hoop geld geërfd of verdiend, ben je geadopteerd door mensen van een hogere klasse of je bent omhoog getrouwd. Je moet nog even wennen aan je nieuwe sociale klasse, maar je bent van plan er het beste van te maken.

Religieus

Hoe belangrijk aardse zaken ook zijn, jij vergeet nooit dat er ook nog een hogere macht is. ‌
Misschien heb je je leven in dienst van die macht gesteld, of je bent een fervent bezoeker van de kerk. Soms heb je medelijden met zij die de geschriften verkeerd geïnterpreteerd hebben.

Romanticus

Je bent vaak met je hoofd in de romans te vinden, en in je hoofd heb je al helemaal uitgetekend hoe je ideale liefde je zal vinden en hoe jullie lang en gelukkig zullen leven. Volgens je familie ben je een dromer, maar wat is het leven waard zonder ware liefde?

Zorgzaam

Je zorgt graag voor mensen, of het nou je familie of je vrienden zijn. Je bent een schouder om op te huilen, of degene waarbij mensen hun hart uit kunnen storten. Mensen komen graag bij je en vertrouwen je. Voor zover je kan wil je mensen helpen.

Zwart Schaap

Elke familie heeft wel een zwart schaap, degene die het meeste afwijkt van de norm. Dit kan zijn op religieus vlak, politieke insteek of misschien jouw meningen over stijl, of zelfs maatschappelijke en sociale onderwerpen.
Je bent deel van de familie, maar je wordt in de gaten gehouden. Of stilletjes uitgehuwelijkt, als dat zo uitkomt.