Kostuums kun je huren, kopen of maken. Je kunt voor jezelf bepalen hoeveel tijd, budget en handigheid je in kunt zetten. Van daaruit beslis je wat het beste bij je past. Nogmaals, we voor de sfeer en niet om absolute historische perfectie. Mail of message ons ook vooral als je nog twijfelt, we helpen je graag verder.
Huren
Huren is vaak een makkelijke optie als je weinig tijd hebt en geen geld wilt besteden om iets op maat te laten maken.
Voor masculiene mode slaag je soms voor een pantalon, jacquet of gilet bij een verhuurbedrijf voor gelegenheidskleding. Je vindt deze vaak in grotere steden en studentensteden. Neem eventueel een plaatje mee als voorbeeld.
Gespecialiseerde historische verhuurders zijn bijvoorbeeld:
https://www.beleefhetverleden.nl/verhuur-historische-kostuums/
https://gerritsentheaterkostuums.nl/kostuums/revolutie-empire/
http://www.regencyfashion.nl/en/regency-costumes/
(We hebben zelf geen ervaring met deze verhuurders, dit is puur als startpunt)
Kopen
Tweedehands
De goedkoopste manier om een kostuum te kopen is vaak om het tweedehands te kopen. Bijvoorbeeld via een plaatselijke kringloop of rommelmarkt. Zit er in de buurt niets? Veilingen, Marktplaats, Vinted etc. en soms ook Facebook Marktplaats kunnen helpen.
Je vindt zo soms een kledingstuk in de goede stijl, maar vaker vind je kledingstukken die met wat aanpassingen of accessoires prima kunnen. Het kan even duren voor je iets vindt of voor je dat hebt aangepast. Daarom is het handig om daar rekening mee te houden. We helpen je op weg met een boodschappenlijstje voor authenticoole dameskleding en herenkleding.
Nieuw kopen
Op sites als Etsy vind je soms ook kostuums. Daarnaast kun je ook een kostuum kopen van een coupeuse. Die maakt een kostuum op jouw maten en met jouw inbreng over stof en versiering. Je hebt dan veel controle over hoe het zit en eruit komt te zien. Let erop dat het maken van een kostuum veel tijd kost en dus meestal niet goedkoop is. Ook kun je lang niet altijd meteen terecht, dus zorg dat je zo snel mogelijk op zoek gaat.
Maken
Als je handig bent of zin hebt in een uitdaging, kun je je eigen kostuum maken. Kijk op het Pinterest-bord voor ideeën voor stof en versiering.
Er zijn trucjes voor een snelle maar minder authentieke outfit met minimale aanpassingen aan een bestaand kledingstuk. Hierover vind je binnenkort meer op ons YouTube– kanaal.
Je kunt ook allerlei naaipatronen gebruiken. Die verschillen in hoe makkelijk en historisch correct ze zijn. Bekende meer historisch correcte merken zijn bijvoorbeeld Laughing Moon en Black Snail. Een vergelijking van verschillende patronen vind je op de Costumer’s Companion. Mood biedt ook een gratis Bridgerton-patroon aan, dit is meer ‘authenticool.’ Let even op met de patronen van bv Simplicity, ze vallen vaak nogal los, waardoor ze mogelijk minder lekker zitten.
Daarnaast kun je proberen stof te draperen op jezelf of een paspop om een kledingstuk na te maken. Het is erg persoonlijk of je gelukkiger wordt van papieren patronen of het draperen van stof tot patroondelen. Je merkt vaak snel waar je voorkeur ligt.
Samen aan de slag
Vele handen maken licht werk: als alleen een kostuum maken nog net te veel is, kan een vriend of familielid misschien helpen. Het kan gezelliger zijn om samen te knutselen. Daarbij kan ander ook veel makkelijker zien of bijvoorbeeld je outfit op de rug ook goed zit!
Check wel je aannames en maak goede afspraken over wie wat gaat doen. Iemand die voor zichzelf graag creatief bezig is, kan of wil dat niet altijd voor iemand anders. En als je weet wat je van elkaar verwacht, kun je lekkerder doorwerken. Goede afspraken zorgen voor gelukkigere knutselbuddy’s!